Egyéb növényi fehérjék
Amikor hét éve megjelent a Naturize idehaza, a legtöbben még keveset tudtak a növényi fehérjékről, és a választék sem volt nagy. Büszkék vagyunk rá, hogy azóta - nem kis részben cikkeinknek köszönhetően - többen keresik idehaza magát a rizsfehérjét, mintsem általánosságban a növényi fehérjét (a Google keresésekben is). Ugyanakkor vannak még a polcokon más típusok is, és vannak olyan fajták is, melyeket nem véletlenül javasol komplettálásra (azaz más növényi fehérjékkel való keverésre) még a gyártójuk is, hiszen önmagukban nem elég jó az aminosav profiljuk (és ez még sok rizsfehérjére is igaz).
- Normál (fehér) rizsfehérje: a legtöbb rizsfehérje fehér rizsből készül, ezek színe világosabb, inkább fehér, mintsem krémszínű, dobozukon simán a „rizsfehérje” vagy a „rice protein” felirat szerepel. Előnyként említhető, hogy az egyszerű rizsfehérje is hipoallergén (ha nincs mellette pl. valamilyen szójaszármazék), azaz nem vált ki allergiás reakciókat, és az idehaza kapható típusok jellemzően nem génkezelt rizsből készülnek (azért érdemes ellenőrizni a dobozon, hogy fel van-e tüntetve a non-GMO jelzés). A sima rizsfehérje előállítása egyszerűbb - ezért olcsóbb – azonban aminosav profilja gyakran gyengébb vagy hiányos, ezért komplettálással javítják (pl. borsó vagy kender fehérje hozzáadásával). Gyártóik is főként vegánoknak, vagy különféle érzékenységben szenvedőknek ajánlják.
- Szójafehérje: az egyik legteljesebb aminosav profilú és leggyakoribb növényi fehérje. Az utóbbi időben éles támadások érték elsősorban a genetikailag módosított (GMO) szójatermékek nagy fokú megjelenése miatt, ezért sokan kerülik fogyasztását. A másik gond, hogy egyértelműen allergén anyagról van szó, így sokak számára eleve nem opció, és nagy mennyiségben, koncentráltan azoknak sem javasolt, akik nem érzékenyek a szójára. A szója fontos ásványi anyagok (pl. a kalcium) felszívódását is akadályozza és fitoösztrogén tartalma miatt káros lehet, főleg a fiatal szervezet számára. Ugyanemiatt nem javasolt férfiaknak sem, nagyobb mennyiségben. A protein-hasznosulása is alacsonyabb és azon kívül, hogy elég hangsúlyos az íze, jelentős gázképződést eredményezhet fogyasztása.
További probléma, hogy a magasabb olajtartalmú növényeknél (mint amilyen a szója vagy a kendermag), gyakran használnak vegyszereket is a fehérje kivonására, mely szintén nem szerencsés, egy egészségtudatos táplálkozás során.
- Borsófehérje: előnye, hogy szintén vegán, jellemzően gluténmentes, a textúrája selymesebb, mint a rizsfehérjének és az ára is kedvezőbb. Hátránya, hogy aminosav profilja nem teljes értékű és sajnos egyesek érzékenyek is rá, fogyasztása például hasmenéssel járhat, így hipoallergénnek nem igazán nevezhető. Sokak számára negatív lehet még a hangsúlyosabb borsó íz is, így felhasználási területe korlátozottabb, inkább sós ételekhez illik, édes turmixokba, süteményekbe nem az igazi.
- Kender fehérje: teljes értékű élelmiszerként a kendermag kiváló, fehérje kiegészítőként azonban már annyira nem. A sima kendermagliszt csak 30% körüli fehérjét tartalmaz, de még koncentrátumban is csak 50%-ot. Bár a kendermagban található fehérjék (az edesztin és az albumin) jól erősítik az immunrendszert, az izomépítéshez nem olyan jók. A kenderből kivont fehérje esetében is előfordul érzékenység egyeseknél, ezért sokaknak nem jelent valós alternatívát és felhasználási területe is korlátozottabb. Sportolók esetében arra kell még ügyelni, hogy dopping vizsgálatok során nehogy probléma legyen a kenderszármazékokból.
Összességében elmondható tehát, hogy a barnarizs-fehérje tűnik a legideálisabb növényi fehérjének, a Naturize pedig olyan eljárással készül, mely során a szemeket előbb csíráztatják, így a rizsszem mindhárom részét felhasználják. Teljes értékűsége ennek köszönhető, így nincs szükség arra, hogy más növényi fehérjékkel kelljen keverni. Az is fontos még, hogy a prémium minőségű Naturize kizárólag természetes eljárással készül, ami azt jelenti, hogy semmilyen kémiai anyag (pl. hexán) nem kerül hozzáadásra. Az pedig, hogy kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, már csak hab a tortán.
Cikksorozatunk következő, záró részében azt nézzük majd meg, hogy az egyes rizs-, illetve barnarizs-fehérjék közt milyen különbségek vannak, mi az, amire mindenképp figyelj, a választás előtt.
További kellemes, fehérjében és egészségben gazdag napot kívánunk!
www.rizsfeherje.hu
Légy egyike annak sok ezer, egészségtudatos embernek, amatőr és profi sportolónak, akik élvezik a Naturize természetes, adalékmentes, teljes értékű aminosav profilját, tökéletesen tiszta fehérjetartalmát. Mert szervezetednek fehérjére van szüksége, nem adalékokra.
Tudj meg többet a Naturize-ról itt:
Mit is tartalmaz és hogyan készül?
100% pénzvisszafizetési garancia,
Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!
Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Akcióink 90%-át csak itt hirdetjük meg, ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)