Kris Gunars hat pontban szedte össze, hogy miért is nem egyenlő egy kalória egy másik kalóriával. A teljes cikket, Mezei Elmira fordításában, itt találod: http://www.tenyek-tevhitek.hu/hat-magyarazat-hogy-egy-kaloria-miert-nem-egyenlo-egy-masik-kaloriaval.htm
Pár fontosabb rész a cikkből, röviden:
- Ugyanannyi kalória, különböző forrásokból, teljesen különböző hatással van az éhségre, a hormonokra, és az anyagcsere normál működésére. Egy kalória nem egyenlő egy kalóriával.
- A különböző ételek különböző metabolikus pályákon haladnak végig. Ha azt mondjuk, hogy a fehérje termikus hatása 25%, a zsíré pedig
2%, ez azt jelenti, hogy 100 fehérjekalóriából 75 kalória lesz, míg a 100 zsírkalóriából 98 kalória. A kutatások kimutatják, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek napi 80-100 kalóriával fokozzák az anyagcserét, az alacsonyabb fehérjetartalmú étrendekhez képest A proteinből származó kalóriák kevésbé hizlalnak, mint a szénhidrátból illetve a zsírból származók, mert a fehérje lebontásához több energia szükséges. A teljes értékű táplálékok emésztése ugyancsak több energiát igényel, mint a finomított, feldolgozott ételeké. A fehérjefogyasztás jelentősen csökkent étvágyhoz is vezet, ami automatikusan kevesebb kalória elfogyasztását eredményezi. Ha valaki megemeli a fehérjebevitelt, akkor elkezd fogyni, kalóriaszámolgatás és adagcsökkentés nélkül is. A fehérje automatikus vezérlésre állítja a zsírvesztést.
- A különböző ételek különböző hatással vannak a jóllakottságra. Bizonyos táplálékokból sokkal könnyebb túlenni magunkat, mint másokból. Például, fagylaltból elég könnyű 500 kalóriát (vagy még többet) megenni, míg tojásból vagy brokkoliból eléggé kéne erőltetni magunkat, hogy ugyanennyi kalóriát elfogyasszunk.
- A vizsgálatok következetesen kimutatták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendek gyakran 2-3-szor hatékonyabb fogyáshoz vezetnek, mint az alacsony zsírtartalmúak.
- A táplálkozástudományban sok ellentmondás van és a szakértők sok mindenben nem értenek egyet. De amiben szinte mindenki egyetért, hogy a finomított szénhidrátok rosszak. Ebbe beletartoznak a hozzáadott cukrok, mint a répacukor, vagy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, valamint a finomított lisztből készült termékek, mint pl. a fehér kenyér. A finomított szénhidrátoknak alacsony a rosttartalma, gyorsan emésztődnek és szívódnak fel, ami gyors vércukorszint kiugrásokhoz vezet.
Kattints ide és olvasd el a teljes cikket, ahol az egyes állítások mögötti tudományos hátteret is megtalálod.
Tudj meg többet a Naturize-ról itt:
Mit is tartalmaz és hogyan készül?
100% pénzvisszafizetési garancia,
Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!
Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Akcióink 90%-át csak itt hirdetjük meg, ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)