Hízás, Rehabilitáció
A táplálkozással, megfelelő étrenddel foglalkozó cikkek többnyire a fogyásra koncentrálnak, a szálkásabb, kevésbé zsíros alak elérésére, ami nem is csoda. Az emberek nagy része inkább a zsírvesztés nehézségeivel küzd, viszonylag könnyen szed fel magára felesleget, főleg ha a tápanyagokra annyira nem figyelve, a boltokban kapható üres szénhidrátokra, rossz zsírokra és alkalomszerű, alacsony fehérjebevitelre alapozza étrendjét. Ez a gyakoribb, hiszen épp azok az élelmiszerek érhetők el széles körben és olcsón, melyeket gyakorlatilag egyáltalán nem kéne fogyasztanunk.
Aki követi blog bejegyzéseinket, az már tudhatja, hogy minden egészséges, formásító étrendnek a fehérjére kell épülnie, ami mellé jó (azaz nem cukros, nem lisztes) szénhidrátok és jó zsírok párosulnak.
De mi a helyzet azokkal – a hízékonyak által szerencsésnek tekintett – emberekkel, akik szinte bármiből, bármennyit megehetnek, mégsem tudnak „hízni”, hiába szeretnének?
Ők egyáltalán nem örülnek, mikor mások (olykor sopánkodva) megjegyzik, hogy milyen vékonyak is. Nem esik jól nekik, hisz ugyanezek az ismerősök másoknak nem szokták megjegyezni, hogy "jaj, de meg vagy hízva", hiszen azt nem illik, míg a soványságra rámutatni (szerintük) igen.
Nos, a jó hír, hogy a vékony testalkatúak számára is van megoldás! A rossz hír viszont, hogy ez is ugyanolyan kemény munkát és odafigyelést igényel, mint a fogyás azoknál, akik úgy érzik, még a levegőtől is híznak.
Mi tehát a teendő, ha valaki inkább hízni, izmosodni szeretne?
Ha egy mondatban akarjuk megfogalmazni, akkor így hangzik: egyszerűen többet kell enni! Sokkal többet és gyakrabban, nemcsak akkor, amikor az ember épp megéhezik, és nem pont annyit és azt, amennyit és amit épp megkíván. Ahogy a fogyásnál a szükségesnél kevesebb kalóriát kell bevinni, úgy a hízásnál pedig fordítva, azaz a napi felhasznált kalóriamennyiség felé kell menni.
A mindenki számára alapot jelentő fehérje mellett ez esetben a megfelelő fajtájú, és főleg mennyiségű szénhidrát bevitelére kell figyelni. Minél többször, minél több, jó minőségű szénhidrátot kell enni. Akkor is, ha az ember épp nem éhes (mint ahogy a fogyás esetén is olykor éhesek vagyunk, mégsem eszünk) és alkalmanként is többet kell enni, mint amit épp gondolnánk, vagy akár jól esne. Persze nem a rosszullét a cél, de enyhén túl is ehetjük magunkat, hisz több kalóriát kell bevinni.
Napi legalább öt-hat étkezésre, minden alkalommal fehérjére és keményítős szénhidrátra van szükség. Ez utóbbi lehet például rizs, barna rizs, tészta, édesburgonya, vagy akár burgonya, teljes kiőrlésű kenyér, azaz a klasszikusan hizlaló, de azért nem üres (cukros, fehér lisztes) szénhidrát.
Például a klasszikus csirke/hal+rizs+brokkoli+uborka kombináció, 3 óránként és nem csak csipegetve. Jó még a zab, a köles vagy a hajdina is, meg persze a zöldségek korlátlanul, de azok mellett mindig legyen bőven keményítős szénhidrát is. Bár a glutén általánosságban kerülendő, ha pl. unod a rizst, és nem vagy a gluténra kifejezetten érzékeny, akkor némi glutén tartalmú keményítőforrás is beleférhet (pl. durumtészta, tönkölykenyér, stb.)
Ne szabad kihagyni egyetlen étkezést sem! Ha az ember tudja, hogy hosszabb elfoglaltsága lesz, akkor vigyen magával szendvicset, fehérjeszeletet vagy olajos magvakat, a lényeg, hogy sose legyen éhes, minden 2-3 órában egyen bőségesen jó szénhidrátokat és fehérjét is.
A profik ezt például úgy oldják meg, hogy reggel, felkészülve a napra, szépen dobozokba teszik a teljes, aznapi ételmennyiséget, amit aztán szépen, kiporciózva elfogyasztanak 2-3 óránként. Igen, ez macerásnak hangzik, de sajnos az eredményekért mindenkinek meg kell dolgoznia. Persze aki most össze-vissza eszik, annak az is nagy előrelépés lesz, ha csak törekszik rá, hogy minél gyakrabban és minél többet egyen.
A jó zsírokat is lehet bőséggel fogyasztani, pl. kókusz zsír, olíva a salátára és az ételek mellé. Az olajos magvak is hasznosak, jó sok kalóriát tartalmaznak és bárhol velünk lehetnek.
Mi az, amit jobb kerülni?
Ha a nem hízékony embereket nem is zsírosítják, akkor is vannak szénhidrátfajták, melyeket jobb kerülni, de legalábbis mértékkel fogyasztani. A többszörösen feldolgozott ételek, az agyoncukrozott, lisztes, adalékolt, zsíros szénhidrátok nem javasoltak. A mindenféle kukoricakeményítővel, szójaszármazékkal és ki tudja milyen anyagokkal készülő, sok összetevős, szénhidrátos termékek akkor sem tesznek jót hosszú távon, ha az alakot - látszólag - nem is befolyásolják.
Mi kell még?
Ahhoz, hogy a felszedett plusz súly az izmokat növelje, formás alakot eredményezzen, a nehezen hízóknak is mozgásra van szükségük. Ha lehet súlyzós, viszonylag nagyobb súlyokkal végzett edzésre, nem pedig aerob jellegű változatokra, mint amilyen mondjuk a futás. Közben pedig időt kell hagyni a regenerációra is, eleget pihenni, aludni legalább napi 8 órát. Ne vidd túlzásba az edzést sem, alkalmanként 1 óra, heti 4-5 alkalom elegendő. Röviden ennyi volna, most pedig irány a hűtő, a konyha vagy az étterem, hacsak nem ettél már a cikk olvasása közben is :)
Rehabilitáció
A különböző sérülésekből, betegségekből való felépülésnél szintén kiemelkedő szerepet kap a táplálkozás. A minket érő külső hatások, főként stressz, mellett a bevitt táplálékokon áll vagy bukik a sikeres felépülés, és persze gyakran teljes egészségünk. A betegség során legyengült szervezet, lecsökkent izomzat visszaépítéséhez biztosan szükség lesz fehérjére is, de mint sok más esetben, ilyenkor sem mindegy a fehérje fajtája. A különféle daganatos betegségek esetén például - és sokak szerint úgy általában is - az állati fehérjék tiltólistára kerülnek, de legalábbis a mennyiségüket korlátozni. A szervezetnek azonban biztosítani kell a fehérjét, így maradnak az allergénmentes, természetes, teljes értékű, növényi források.
Természetesen egyik fehérje sem csodaszer, nem a betegségek kezelésére, vagy gyógyítására való, ugyanakkor örülünk neki, amikor vevőink kifejezetten szakorvos javaslatára keresik nálunk a Naturize barnarizs-fehérjét. Sok vevőnk volt már, különféle, súlyos betegséggel küzdő is, és a visszajelzéseik alapján semmilyen problémát nem tapasztaltak a növényi fehérje fogyasztása során. Persze mindenkinek azt javasoljuk, hogy betegség, egyedi érzékenység esetén előbb orvossal konzultáljon, de szeretnénk hinni, hogy a Naturize minden esetben valódi alternatíva, alkalmazható fehérjekiegészítés, mely nemcsak az egészség megőrzéséhez, hanem újbóli visszaszerzéséhez is hozzá tud tenni természetes, allergénmentes aminosav tartalmával.
Kapcsolódó cikkek:
„Fogyni” vagy „hízni” szeretnél? A legjobb szénhidrátfajták a formás alakhoz
Légy nehezebb, nagyobb, izmosabb – avagy a megoldás, ha „hízni” szeretnél!