A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Színtiszta fehérje (akkor is, ha nem sportolsz).

Kell-e félni a sótól?

Kell-e félni a sótól? Mint az élet sok más területén, gyakran a táplálkozás kapcsán is fekete/fehér válaszokat akarunk. Mondja meg végre valaki, hogy mi a rossz és mi a jó, mit, mikor, mennyit együnk. Mondják meg végre, hogy például a zsír, a kávé vagy épp a só akkor most rossz vagy jó nekünk?
Kezdjünk a sóbevitellel. Rossz dolog-e, ha sót fogyasztunk?
A rövid válasz, hogy nem, a só nem rossz dolog, sőt! Dr. James DiNicolantonio, szív- és érrendszer specialista szerint „a só inkább megoldás lehet, mintsem probléma társadalmunk egészségügyi válságában”. (Megjegyzés: a sót és a nátriumot olykor felcserélve használják, de a só nátriumot és kloridot is tartalmaz. 1 gramm (1.000 mg) só (nátrium-klorid) 370-400 mg nátriumot tartalmaz.)

A nátrium leginkább a test egyik elektrolitjaként ismert, ami olyan ásványi anyag, melyből a testnek aránylag nagy mennyiségre van szüksége, kulcsfontosságú szerepet játszik játszik a normális idegi- és izomfunkciókban.
Testünk úgy van megtervezve, hogy természetesen kontrollálja a folyadék és nátrium bevitelt. Ha odafigyelünk arra, amit testünk jelez, sejtetni fogja, hogy mire van szükségünk, beleértve a sót, azonban több tényező is felülírhatja ezt a rendszert, mint pl.:
  • sóbevitel szándékos csökkentése
  • túl sok vízfogyasztás
  • edzés
  • hasmenés, illetve hányás
  • vese- és egyéb egészségügyi problémák
  • bizonyos gyógyszerek
Ha a nátriumról van szó, az egyensúly nagyon fontos, edzés során például átlagosan 600 mg nátriumot vesztünk óránként. Az agy, az idegrendszer és az izmok is érzékenyek a nátrium szintjének változására és ha ez a szint alacsony, annak (többek között) az alábbi jelei vannak:
  • lomhaság, alacsony energiaszint, letargia
  • koncentrációs nehézségek és zavartság
  • fejfájás
  • gyengeség
  • ingerlékenység
  • hányinger
  • izomgörcsök
Dr. DiNicolantonio szerint még az ideálisnál több só bevitele is jobb, mint a túlzottan alacsony bevitel. A megfelelő só ellátottság segít:
  • legyőzni a cukor-éhséget
  • kontrollálni a súlyt
  • növelni teljesítményt
  • a szív egészségét megtartani

Rossz-e a vérnyomásnak a só?
A javasolt napi nátrium bevitel a WHO szerint 2 gramm, az AHA (American Heart Association) szerint pedig 1,5 gramm, egészséges felnőttek számára. A sóbevitel visszafogásának elve mögött az áll, hogy így kisebb lesz a magas vérnyomás kockázata.
Régóta halljuk, hogy a túlzott nátriumbevitel magas vérnyomáshoz vezet, csakhogy nagyon kevés tény támasztja alá ezt az elméletet. Dr. DiNicolantonio szerint nem következik egyértelműen, hogy a (normális) sóbevitel magas vérnyomást okozna. Ha már okokat akarunk keresni, inkább a cukorra kellene mutogatni.
Többnyire a feldolgozott élelmiszerek a nátrium forrásai, melyek magas cukortartalommal is rendelkeznek. A hozzáadott cukrok pedig amúgy is tovább növelik az egészségügyi kockázatokat.

Szemben az eddig vélekedéssel, a friss tanulmányok azt mutatják, hogy a napi 3 grammnál kevesebb nátriumbevitel éppen növeli az esélyét a magasabb vérnyomásnak.

„Hibát követünk el, ha túlságosan a nátriumra fókuszálunk és ignorálunk sok más tápanyagot, melyekről régóta ismert, hogy  közük van a magas vérnyomáshoz.” – mondta Lynn L. Moore, Bostoni Egészségügyi Egyetemtől, akinek a tanulmánya kifejti, hogy a kálium, magnézium és kalcium is fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.

Dr. DiNicolantonio is ezt a nézőpontot osztja, mely szerint a nátrium és kálium egyensúlya rendkívül fontos. „Ha a kálium bevitel magas, a legtöbb ember számára nem szükséges a nátrium miatt aggódni. Együnk magas kálium tartalmú ételeket és hagyjuk, hogy a testünk megsúgja mennyi sóra is van szüksége.” A banán például közismert kálium tartalmáról, de rengeteg, még jobb forrás van – beleértve a burgonyát, fehér babot, lazacot, zöld leveles zöldségeket és az avokádót is.

A feldolgozott élelmiszerek a só szempontjából is kerülendőek. Az amerikai lakosság nátriumbevitelének 70%-a feldolgozott és éttermi ételekből ered, nem pedig a főzés közben, vagy étkezés folyamán történő sózásból. A legtöbb nátriumot kenyérrel visszük be, de a pizzák, szendvicsek, levesek, sós rágcsálnivalók és a sajtok is toplistás nátriumforrások.
A kevésbé feldolgozott, teljes értékű ételekre kell fókuszálni, a lehető legjobb só-forrást használni (pl. Himalája só, finomítatlan, ellenőrzött tengeri só), melyben egyéb, esszenciális ásványi anyagok is megtalálhatóak, mint pl. magnézium, kálium, jód.

Mennyi só a túl sok?
Nincs mindenki számára egységes előírás, de sok szakértő egyetért abban, hogy az egészséges felnőttek számára ajánlott étkezési nátrium bevitele 3 és 4 gramm között van naponta.
Aki fizikailag aktív és csak minimális feldolgozott ételt eszik, annak semmiképp sem kell szándékosan visszafognia a bevitelt.
Dr. DiNicolantonio szerint „Ne mi határozzuk meg a sóbevitelt, hanem a testünk. Tudatosan a vizet sem vonjuk meg, a testünk úgyis szól majd, amikor szomjas. A sóval is ez a helyzet.”. Vagyis az emberi szervezetnek beépített rendszere van, hogy segítsen a megfelelő mennyiségű sóhoz jutni.
Aki alacsony szénhidrát bevitellel járó diétát követ, annak nagyobb figyelmet kell fordítania a nátriumra, aki pedig rendszeresen edz, annak 3-5 gramm nátriumot és 2-3 gramm káliumot érdemes fogyasztania naponta.

Összefoglalva tehát:
A só alapvetően nem rossz, ha a táplálkozás rendben van (fehérjében gazdag, megfelelő fajtájú és mennyiségű szénhidrátot, zsírt tartalmaz, nem feldolgozott, nem sok összetevős ételekből áll), akkor a só bevitel sem lesz túlzott. Persze itt sem minden fekete vagy fehér, egészséges, alkalomszerűen sportoló, felnőtt emberekről beszélünk, az egyedi érzékenységek, egészségügyi állapotok eltérő diétát követelhetnek meg, melyhez érdemes szakember segítségét kérni.

(Tim Skwiat cikke alapján)

www.rizsfeherje.hu

Tudj meg többet a Naturize-ról itt:

Miért épp a barna rizs?

Mi a gond a tejsavóval?

Mi a helyzet, ha sportolsz?

Mit is tartalmaz és hogyan készül?

100% pénzvisszafizetési garancia,

Ingyenes szállítás 20.000 Ft felett!

VÁSÁRLÁS

Ha tetszett cikkünk, ha érdekel, hogyan lehetsz izmosabb, csinosabb, egészségesebb, vagy csak szeretnél elsőként értesülni különleges ajánlatainkról, esetleg szerdánként nyerni egy doboz Naturize-t, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt!
Akcióink 90%-át csak itt hirdetjük meg, ingyenes, szóval mit veszíthetsz? :)

Keresés